La Comissió Executiva de la USOC presenta la dimissió a pocs mesos del Congrés Nacional

La Comissió Executiva de la USOC presenta la dimissió a pocs mesos del Congrés Nacional

Antònia Gil, que havia anunciat que no es presentaria a la reelecció com a secretària general, dóna per conclosos 15 anys en el càrrec on el sindicat ha ampliat de forma molt important la seva representativitat a Catalunya

La Comissió Executiva Nacional de la USOC, encapçalada per Antònia Gil com a secretària general, ha presentat la dimissió a pocs mesos de concloure el mandat del 11è Congrés celebrat el maig de 2010 obrint d'aquesta manera el procés congressual previst per al 2014 .

L'Executiva de la USOC ha afrontat un mandat on, fruit de l'actual crisi econòmica, s'ha vist obligada a gestionar diverses fases de reajustaments organitzatius i de l'acció sindical de l'organització per adaptar-se a la disminució d'ingressos derivats de l'afiliació, les subvencions públiques i projectes d'acció social de diversa índole. En aquesta ocasió, la direcció del sindicat ha constatat que la fase de nous ajustos organitzatius proposta per a l'exercici 2014 no disposava dels suports interns necessaris per executar-se amb plenes garanties. Els ajustos afectaven les estructures d'acció territorial i els sectors professionals però garantint la resposta als afiliats i delegats; lamentablement l'actual direcció no ha aconseguit tancar una proposta consensuada i ha optat per avançar uns mesos el relleu ja previst el 2014. Una Coordinadora dirigirà en els pròxims mesos el procés fins a la celebració del 12 Congrés Nacional .


La USOC en xifres

L'actual manca de consens en les propostes d'ajustos i reorganització econòmica no es tradueix en discrepàncies internes en el model d'acció i en l'actual representativitat sindical de la USO a Catalunya. Amb uns 14.000 afiliats i afiliades, 2.450 delegats i membres de Comitès d'Empresa, 1.000 delegats de prevenció i presència en més de 3.000 empreses catalanes, la USOC s'ha consolidat clarament com la tercera força sindical a Catalunya amb un 4,2% de representativitat .

En els últims anys el model independent i autònom de la USOC ha protagonitzat destacats espais de representativitat en sectors claus de l'economia catalana on destaca el sector de l'automòbil (Nissan, Seat), mineria (Iberpotash), energia (Aigües de Barcelona) així com sectors i territoris on s'actua com a sindicat més representatiu com a transport sanitari, ensenyament, seguretat privada o Terres de l'Ebre .

La decisió de l'actual direcció del sindicat d'avançar el procés de renovació s'emmarca en aquesta política de consolidació del tercer espai sindical en un context de crisi econòmica molt complex, també per a les entitats socials .


Font: www.usoc.cat